Pokutu za nelegálny výrub stromov si sedem previnilcov odpracuje

02.05.2012 Prešov

Prešov 2. mája (TASR) - Krajský úrad životného prostredia v Prešove (KÚŽP) evidoval v minulom roku 17 prípadov, keď musel od občanov či iných subjektov vymáhať škody za spôsobenú ekologickú ujmu. Prednosta KÚŽP Juraj Hurný informoval TASR, že išlo predovšetkým o porušenie legislatívy v súvislosti s nelegálnym výrubom stromov.
Hurný pripomenul, že podľa zákona je osoba, ktorá spôsobila nelegálnym výrubom ekologickú ujmu, povinná obnoviť prirodzené funkcie narušeného ekosystému. To znamená dať prírodu do pôvodného stavu. V prípade, že to nie je možné alebo účelné, je povinná škodu nahradiť iným spôsobom a to napríklad v peniazoch. Vzhľadom na tieto skutočnosti sa KÚŽP vlani takéto porušenia snažil riešiť v spolupráci s obcami.
"Do dnešného dňa sme vyriešili už sedem prípadov, kde sme sa dohodli s previnilcom, ktorý nelegálne vyrúbal stromy, že vysadí nové a zároveň odpracuje istý čas pre životné prostredie," konštatoval prednosta. Zdôraznil, že pri výsadbe stromčekov alebo vykonávaní podobných prác pre životné prostredie musí dať človek zo seba viac a môže to mať aj výrazný výchovný efekt.
Podľa prednostu mnohí občania stále nevedia, že na výrub stromu je potrebné získať súhlas, ktorý vydáva obec, prípadne obvodný úrad životného prostredia. Ak takéto povolenie občan nemá, hrozí mu následne vysoká pokuta.
Hurný vysvetlil, že spoločenská hodnota vyrúbaného stromu je vysoká. Podľa platného zákona sa výrub drevín stáva trestným činom, keď spoločenská hodnota vyrúbaných drevín presiahne sumu 2660 eur. Napríklad spoločenská hodnota topoľa s obvodom 120 až 150 centimetrov je okolo 1000 eur. Pri výrube troch takýchto stromov teda môže dôjsť k spáchaniu trestného činu.
Z výročnej správy KÚŽP v Prešove vyplýva, že úrad sa musel vlani zaoberať aj problémami so stavom hladiny vodnej nádrže Veľká Domaša, čo bolo spôsobené suchom. "Dnes už môžeme konštatovať, že sa nám krízovú situáciu podarilo odvrátiť. Keďže sme od decembra vypúšťali z nádrže menej vody, podarilo sa nám zvýšiť hladinu o tri metre," uzavrel Hurný.
 

Vyberte región